Riool ontstoppen

Een verstopping van het riool kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht heeft deze zich langzaam opgebouwd, of is het ineens ontstaan na bijvoorbeeld een flinke regenbui. Wij verhelpen de verstopping met professionele apparatuur, zoals een automatische veerontstopper, hogedruk reinigingsunits en spuitkoppen. Nadat een specialist het probleem heeft verholpen, ruimen we onze spullen netjes op en geven advies om verstoppingen in de toekomst te voorkomen.

Hoe ontstaat een verstopping?

Wanneer je water weg laat lopen door een afvoer, gaat dit vaak gepaard met overige afvalproducten. In het toilet spoel je uitwerpselen en toiletpapier weg, in de keuken gaan etensresten en vet door de afvoer en in de badkamer spoelen zeepresten en haren mee. Bij bedrijfs- en industriële panden verdwijnen soms nog meer restproducten in de afvoer. Al die afvalproducten kunnen blijven plakken in de riolering. Wanneer hier niets aan gedaan wordt, ontstaat na verloop van tijd een rioolverstopping. Het water kan dan niet meer weglopen en komt terug omhoog. Een verstopping kan daarnaast bijvoorbeeld ontstaan door slechte aanleg of de ouderdom van de riolering.

Riolering is niet gemaakt voor het verwerken van vaste stoffen. Het doorspoelen van onder andere olie, babydoekjes, chemische producten en maandverband zorgt snel voor problemen.

Kan ik mijn riool zelf ontstoppen?

Hardnekkige verstoppingen zitten vaak dieper in de riolering. Zelf ontstoppen is daarom lastig. Door het gebruik van de verkeerde (chemische) ontstoppingsmiddelen en apparatuur kan de situatie zelfs verergeren. Dat gebeurt ook als je te lang wacht. Schakel daarom direct de hulp in van een expert. Het bespaart tijd, moeite en voorkomt overstromingen.

Wil je toch eerst zelf proberen om de ontstopping op te lossen? Probeer het eerst eens met kokend water. Helpt dat niet? Als het mogelijk is om de afvoer deels los te halen, kun je controleren of het probleem daar zit. Denk aan de sifon onder gootsteen of fontein in het toilet. Als de verstopping in die buis zit, kun je het waarschijnlijk nog zelf verhelpen door het vuil te verwijderen. Koop geen chemische ontstoppingsmiddelen, deze kunnen de afvoer en het riool beschadigen.

Hoe weet je of het riool verstopt zit?

Als het water in de afvoer niet goed wegloopt of zelfs omhoog komt, is de kans groot dat ergens in de riolering een verstopping zit. Naast water dat blijft staan zijn vreemde geluiden en geuren ook een duidelijk teken. Een borrelend of zoemend geluid kan duiden op een verstopping, net als een afwijkende of vervelende geur uit de afvoer. Een rioolstank kan heel vervelend zijn en het is niet altijd duidelijk waar deze vandaan komt. Daarom maken wij, indien nodig, gebruik van een rookgenerator om te achterhalen wat de oorzaak is.

Wat zijn de meest voorkomende verstoppingen?

  • Een verstopte gootsteen – water loopt slecht weg
  • Een verstopte afvoer bij de wasmachine of vaatwasser – er blijft water staan in de machine
  • Een verstopt toilet – water komt omhoog na het doortrekken
  • Een verstopte douche – water loopt slecht weg

Zo werken wij

Een specialist van BRS komt langs en start met het detecteren van het probleem. Waar zit de verstopping precies en wat is de beste oplossing? Daarna starten we met het ontstoppen van de riolering. Daarbij gaan we zorgvuldig te werk. Het is ons doel om zo min mogelijk gereedschap te gebruiken en de plek weer netjes achter te laten. Na afloop geeft onze monteur tips om verstoppingen in de toekomst te voorkomen.

Spoedeisende rioleringsproblemen

BRS is voor zowel particulieren als bedrijven 24/7 bereikbaar voor spoedeisende rioleringsproblemen.

Neem contact op